Bij het Prinsengrachtconcert op 24 augustus in Amsterdam worden dit jaar heuse kanonnen in stelling gebracht.

Kanonschoten zullen de uitvoering van Tsjaikovski's Ouverture 1812 ondersteunen, liet het Koninklijk Concertgebouworkest donderdag weten.

De schoten komen ook terug in het muziekstuk van Tsjaikovksi. Voor de uitvoering werkt het orkest samen met saluutbatterij Bastion R.A. uit Naarden.

Het beroemde symfonieorkest verzorgt dit jaar het hoofdoptreden tijdens het Prinsengrachtconcert, dat elk jaar traditiegetrouw wordt uitgevoerd vanaf een ponton bij Hotel Pulitzer. Het Concertgebouworkest is uitgenodigd vanwege zijn 125-jarig jubileum.

Minder boten

Het is de eerste keer dat een compleet orkest speelt op het Prinsengrachtconcert. Om de 90 musici kwijt te kunnen, komt er dit jaar een groot overdekt podium dwars op de gracht te staan.

Hierdoor is wel wat minder ruimte voor plaatsen met goed zicht op de kade en op het water, waarschuwt de gemeente Amsterdam. Het gratis toegankelijke openluchtconcert trekt elk jaar vele bezoekers.

Tenor

De Maltese tenor Joseph Calleja is dit keer de solist. Hij zal een paar aria's ten gehore brengen, waaronder het beroemde Nessun dorma uit Giacomo Puccini's Turandot en verder liederen van Verdi, Jules Massenet en Augustín Lara.

Het Prinsengrachtconcert is onderdeel van het jaarlijkse Grachtenfestival Amsterdam, dat dit jaar in het teken staat van op reis gaan. Het gratis toegankelijke concert begint om 21.30 uur en wordt uitgezonden door de Avro op Nederland 2, Radio 4 en op internet.