Het Victoria & Albert Museum in Londen toont vanaf het najaar een verzameling persoonlijke spullen van de Britse actrice Vivien Leigh, bekend van haar rol in de film Gone with the Wind

De kleinkinderen van Leigh schonken de collectie, onder meer foto's, theaterscripts, een dagboek en talloze prijzen, aan het museum, meldt de BBC woensdag.

De collectie bestaat uit stukken die nooit openbaar zijn geworden, waaronder brieven aan de actrice van de Britse oorlogspremier Winston Churchill, Marilyn Monroe en toneelschrijver T.S. Elliot.

Verder gaat het om liefdesbrieven van Leigh aan haar man, de Britse toneelspeler Laurence Olivier. Leigh begon met het dagboek als 16-jarig meisje in 1929 en bleef hierin schrijven tot ze in 1967 overleed. Een deel van de collectie komt ook digitaal beschikbaar op de museumwebsite.

Oscar

Vivien Leigh begon haar carrière in het theater maar werd het bekendst door haar rol als Scarlett O'Hara in de film Gone with the Wind uit 1939, waarvoor ze werd beloond met een Oscar. Een tweede Oscar won ze voor haar rol in haar rol A Streetcar Named Desire uit 1951, waarin ze samen met Marlon Brando te zien was.

Het Victoria & Albert Museum bezit vooral toegepaste kunst en toonde eerder exposities van onder meer modeontwerper Vivienne Westwood. De onlangs gestopte tentoonstelling rondom David Bowie, die in 2015 naar het Groninger Museum komt, trok zo'n driehonderdduizend bezoekers.