Met maar liefst vijf exposities wil de gemeente Den Haag bijdragen aan de viering van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis.

In het atrium van het stadhuis zijn onder meer de tentoonstellingen Het Vredespaleis, een 100 jaar oud monument en Een Vredesgroet uit Den Haag te zien.

Zo tonen historische foto's de geschiedenis van het Vredespaleis en zijn er souvenirs en ansichtkaarten te bewonderen waar een afbeelding van het gebouw op staat.

Ook stelt de gemeente zes prijswinnende architectuurontwerpen tentoon, die voortkomen uit een wedstrijd die ruim 100 jaar geleden werd uitgeschreven voor de bouw van de zogeheten Tempel voor de Vrede. In totaal deden 216 architecten hieraan mee. De eerste prijs ging naar de Fransman Louis Cordonnier.

Nobelprijs voor de vrede

Verder wijdt het gemeentelijke bureau internationale zaken een expositie aan de Oostenrijkse radicale pacifiste Bertha von Suttner, aan haar denkbeelden en haar betekenis voor Den Haag. Zij ontving als eerste vrouw de Nobelprijs voor de Vrede.

Het International Network of Museum for Peace laat in een tentoonstelling de vredesfilantropie van bekende en minder bekende persoonlijkheden uit het verleden en heden zien en de vijfde expositie toont vijf winnende ontwerpen van een wereldwijde virtuele ontwerpwedstrijd waarin kunstenaars hun idee van vrede konden verbeelden.