De handtekeningen van de bekende schilders Pieter Paul Rubens en Pieter Breughel de Jonge zijn opgedoken in een akte uit 1627. 

Het gaat om een document waarin de twee schilders een getuigenis afleggen over een lening. Dat maakte het Rijksarchief in Brussel, waar het document werd gevonden, dinsdag bekend.

Het document maakt deel uit van een van de duizenden procesdossiers van de zogenoemde Raad van Brabant, een vroegere rechtbank in het Nederland en België van die tijd.

In de dossiers komen diverse onderwerpen aan bod: van schulden, beledigingen en zwangerschappen tot de verkoop van gronden, molens en vee. Zo geeft het omvangrijke bestand dossiers een kijkje in het dagelijks leven van toen.

Het Rijksarchief is de dossiers aan het bestuderen en in kaart aan het brengen. Enkele documenten zijn al online te downloaden.

Winkel

Het dinsdag bekendgemaakte document toont de getuigenis van Rubens en Breughel over de lening van Margriet Ykens en haar man, de schilder Osias Beert. Zij leenden een flinke som geld van een andere schilder, David Ryckaert, voor de winkel van Margriet.

Het echtpaar kon de schuld echter niet inlossen en hun spullen werden openbaar verkocht, zo is uit de akte op te maken. Rubens en Breughel laten optekenen dat Margriet voor de winkel zorgde en niet Beert en dat het geld bestemd was voor de winkel.