Grootste schilderij Jan van Goyen in Lakenhal

Museum De Lakenhal kan eindelijk een van de grootste schilderijen van Jan van Goyen (1596-1656) tonen aan het publiek.

Al in 2002 kreeg het museum in Leiden het topstuk 'Landschap met gezicht op Huys Roucoop' uit 1642 in langdurig bruikleen, maar de restauratie ervan liet om bureaucratische redenen 11 jaar op zich wachten.

Het museum maakte maandag bekend dat het werk, met een afmeting van ruim 131 bij 252 centimeter, in een maand tijd in ere is hersteld en voortaan in volle glorie is te bewonderen.

Van Goyen, een tijdgenoot van Rembrandt, geldt internationaal als een van de belangrijkste Hollandse landschapsschilders van de Gouden Eeuw.

Rembrandt

Waar Rembrandt een meester werd op het gebied van de portretkunst en Bijbelse taferelen, specialiseerde Van Goyen zich in landschappen. Het museum vermoedt dat Van Goyen het kasteel aan de Vliet bij Voorschoten in opdracht van de bewoners heeft geschilderd, omdat hij het met een ongewone precisie deed.

Het afgebeelde huis staat ook wel bekend als kasteel Middelgeest en werd in de 17e eeuw bewoond door diverse families uit het nabijgelegen Leiden.

In de verte is de stad geschilderd, te herkennen aan de torens van de Pieterskerk en de koepel van de Marekerk. Sommige kleine details, zoals de schaapjes in de verte, werden pas weer zichtbaar toen de vervuilde vernislaag verwijderd werd. Volgens De Lakenhal heeft het werk ook zijn kleurenpracht weer terug.

Lees meer over:
Tip de redactie