De zakelijk directeur van het Nederlands Dans Theater (NDT) Robert van Leer legt per september zijn functie neer. 

Dat meldt het NDT donderdag.

Het vertrek van Van Leer heeft volgens NRC Handelsblad onder meer te maken met de spanningen rondom de bouw van het Spuiforum. In dat toekomstige cultuurpaleis in Den Haag moet ook het NDT worden gevestigd. 

Artistiek directeur van het NDT Paul Lightfoot noemt de onduidelijkheid over de toekomst van het Spuiforum 'een van vele factoren' voor het aftreden van Van Leer, die sinds augustus 2011 zakelijk directeur was. 'Persoonlijke overwegingen' hebben Van Leer tot zijn besluit gebracht, zegt Lightfoot in NRC.

Spuiforum

De bouw van het nieuwe Spuiforum kon vorig jaar nog op gemeentelijke steun rekenen. De PvdA, een van de coalitiepartijen, uitte vorige week echter twijfels over het 181 miljoen euro kostende project. In plaats van nieuwbouw werd de renovatie van de bestaande gebouwen, de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater, voorgesteld.

De Haagse gemeenteraad besluit donderdagavond over de toekenning van het krediet voor de nieuwe huisvesting van het Residentie Orkest, het Conservatorium en het NDT.

Begin oktober wordt de keuze voor nieuwbouw of renovatie waarschijnlijk definitief gemaakt, meldde PvdA-raadslid Jos de Jong donderdag.