Van Gogh-liefhebbers kunnen vanaf maandag een nieuw soort replica van hun favoriete kunstwerken aanschaffen. 

Driedimensionale kopieën van de schilderijen Amandelbloesem, Zonnebloemen, De Oogst, Korenveld onder Onweerslucht en Boulevard de Clichy worden in Hong Kong verkocht voor 25 duizend euro per stuk.

De 3D-techniek waarmee deze replica's zijn gemaakt is ontwikkeld door het Van Gogh Museum en Fujifilm. De schilderijen worden gescand en vervolgens geprint op doek. Door de zogenoemde reliëfografietechniek kun je de verftoetsen voelen, zo legt een woordvoerder van het museum uit. "Het is bijna eng dat een replica zo goed kan zijn."

In totaal verkoopt het Van Gogh Museum honderd replica's in Hong Kong. Het project bevindt zich nu in de testfase. Als de verkoop aanslaat, worden de kopieën ook in andere gebieden verkocht.

Museum

Het museum oriënteert zich momenteel vooral op het Midden-Oosten, Rusland en Azië, maar sluit volgens de woordvoerder verkoop in Nederland niet uit.

De opbrengst van de verkoop moet een deel van de verbouwing van de nieuwe vleugel van het museum financieren. Ook wordt het geld gebruikt voor het behoud van de collectie, laat het Amsterdamse museum weten.