Het Rijksmuseum heeft een nieuw topstuk aan zijn collectie toegevoegd.

Episode uit de Verovering van Amerika, geschilderd door de Haarlemse kunstenaar Jan Mostaert, is de nieuwste aanwinst van het Amsterdamse Museum.

Dat maakte het Rijksmuseum donderdagochtend bekend. Over de prijs van het kunstwerk wil het museum niets loslaten.

Episode uit de Verovering van Amerika is een van de eerste afbeeldingen van 'het nieuwe continent' en laat zien hoe de Spanjaarden Amerika veroverden.

"Kunst en geschiedenis komen in dit iconische werk perfect samen", vindt Matthias Ubl, conservator van vroegmiddeleeuwse schilderkunst in het Rijksmuseum. "We zijn bijzonder trots dat wij dit werk hebben kunnen verwerven."

Columbus

Mostaert schilderde het kunstwerk rond 1535, ongeveer veertig jaar nadat Columbus Amerika had ontdekt. De oorspronkelijke bewoners van Amerika zijn naakt afgebeeld. Daarmee laat Mostaert de 'pure' bewoners in de 'paradijselijke nieuwe wereld' zien, vindt het Rijksmuseum.

Volgens het dagblad Trouw laat de naaktheid echter zien hoe zestiende-eeuwers Amerika's oorspronkelijke bewoners zagen: als 'halve wilden die bloot rondliepen'.

In beslag

Het schilderij was in de jaren dertig van de twintigste eeuw in handel van de kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Het werk werd tijdens de Duitse bezetting in beslag genomen voor de collectie van de Duitse rijksmaarschalk Hermann Göring. Na de oorlog kwam het werk in handen van de Nederlandse staat. Het schilderij hing jarenlang in het Frans Hals Museum, tot het in 2006 werd gerestitueerd aan de erfgenamen van Goudstikker.

Episode uit de Verovering van Amerika is vanaf 4 juli te zien in de presentatie Middeleeuwen en Renaissance in het Rijksmuseum.