Het is in 2015 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) overleed.

Dat is reden voor de Stichting Van Gogh Europe om de wereldberoemde kunstschilder te eren aan de hand van onder meer tentoonstellingen, fietsroutes en kunstmanifestaties.

Onder de noemer '125 jaar inspiratie' vinden er activiteiten plaats op plekken waar Van Gogh heeft gewerkt en gewoond en in de musea waar zijn werk wordt bewaard, onderzocht en getoond.

Volgens de voorzitter van de stichting, Frank van den Eijnden, inspireert de kunstenaar veel mensen tot op de dag van vandaag.

Icoon

''Vincent van Gogh is een internationaal icoon dat jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers op de been brengt. Wij willen 2015 aanwenden om iedereen die zich aangetrokken voelt tot het levensverhaal en de werken van Van Gogh, een rijk programma te bieden dat recht doet aan de kunstenaar.''

De Stichting Van Gogh Europe is een initiatief van onder meer het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum en Van Gogh Brabant. Samen met zo'n 30 Europese instellingen willen ze het erfgoed van de schilder toegankelijk maken voor iedereen.