Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2013 toegekend aan tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf.

Hij krijgt de prijs omdat ''zijn werk binnen deze disciplines uniek en toonaangevend is en van grote invloed op waardevolle ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten’’. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Het Cultuurfonds reikt de oeuvreprijs jaarlijks uit aan een grootheid op cultureel gebied.

Aan de prijs zijn een geldbedrag van 75.000 euro en een CultuurFonds op Naam ter waarde van 75.000 euro verbonden. De uitreiking is op 11 november.

Krachtige impuls

Het fonds stelt dat Oudolf met zijn werk en denkbeelden aanverwante vakgebieden als vormgeving en architectuur een krachtige impuls heeft gegeven. Voor zijn prestaties heeft hij in Nederland nog niet de erkenning gekregen die hem toekomt, voert het fonds verder aan.

Piet Oudolf (Haarlem, 1944) ontdekte zijn passie voor planten op latere leeftijd. In 1976 startte hij zijn eigen ontwerp- en adviesbureau. Oudolf staat bekend om het integreren van verschillende grassen in zijn ontwerpen.

Ecologie speelt een belangrijke rol in zijn werk, waarbij hij ook let op de vormen en structuren van planten die op esthetische wijze passen in de omgeving.

Internationaal

ehalve met het ontwerpen van privétuinen heeft hij internationaal vooral naam gemaakt met parken en openbare ruimten. Zo heeft hij in New York de Gardens of Remembrance ontworpen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag van 11 september 2001. Hij heeft ook diverse boeken op zijn naam staan en is gastprofessor in Sheffield (Engeland).