Museumpleinweekend trekt minder bezoekers dan gehoopt

Het eerste Museumpleinweekend heeft niet zoveel bezoekers getrokken als de deelnemende instellingen hadden gehoopt.

Dat zegt maandag een woordvoerder van Amsterdam Marketing, de organisatie die het evenement organiseerde. De regen gooide roet in het eten.

"Vooral zaterdag is het in het water gevallen", zegt een woordvoerder van het Rijksmuseum. "Zondag was het weer gelukkig wat beter." Ook het Van Gogh Museum vindt het resultaat teleurstellend. "We hadden gehoopt op meer publiek", laat een zegsvrouw weten. "Maar we zijn blij met elke bezoeker."

Hoeveel mensen precies naar het Museumpleinweekend zijn gekomen, is niet bekend. Eerder liet Amsterdam Marketing weten 'zeker een paar duizend mensen' te verwachten.

Evalueren

Voordat er wordt bepaald of er volgend jaar ook een Museumpleinweekend komt, moet het evenement eerst geëvalueerd worden, vindt de woordvoerder van het Van Gogh Museum. "Daarna kunnen we beslissen of er volgend jaar weer een Museumpleinweekend komt."

Het Rijksmuseum vindt het weekend zeker voor herhaling vatbaar, zegt de zegsvrouw. "We zien bij het publiek veel interesse voor de culturele activiteiten op het Museumplein. Vooral het buitenaspect is leuk."

Maand

Ook Amsterdam Marketing wil volgend jaar weer een Museumpleinweekend organiseren. "We hebben ook gesproken over een Museumpleinmaand", zegt de woordvoerder. "Maar dat gaat niet gebeuren. Er zijn al zoveel activiteiten in juni. Bovendien is een weekend lekker compact."

Het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum, het Concertgebouw en het Concertgebouworkest vierden tijdens het Museumpleinweekend de heropening van de musea, het 40-jarig bestaan van het Van Gogh Museum en het 125-jarig jubileum van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest.

Concertgebouworkest

De vijf instellingen organiseerden verschillende binnen- en buitenactiviteiten. Zo was er zondagmiddag op het Museumplein een live uitzending van een concert dat het Concertgebouworkest gaf in Sao Paulo in Brazilië.

"Tijdens het concert regende het gelukkig niet", zegt de woordvoerder van Amsterdam Marketing. In totaal waren er duizend mensen aanwezig bij het concert.

Lees meer over:
Tip de redactie