De muziekbladen van een onbekende musical van Toon Hermans zijn gevonden in de bibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). 

Dat meldt de AVRO dinsdagmiddag. Hermans schreef de musical in 1952 en het muziekstuk werd in 1953 op de radio uitgezonden.

Tijdens een reis in de Verenigde Staten schreef Hermans in vier dagen de achttien liedjes voor de musical, weet de omroep.

In Nederland werd de musical vervolgens uitgevoerd door het orkest De Zaaiers van Jos Clebér en uitgezonden door de AVRO. Opnames van de musical zijn er niet. Ook de tekst van de liedjes is verdwenen.

Reconstructie

Samen met Radio 5 Nostalgia onderzoekt de AVRO of een reconstructie van de radio-uitzending kan worden gemaakt. Het Metropole Orkest verleent zijn medewerking aan het project en ook de stichting Toon Hermans heeft interesse getoond.

De bibliotheek van het MCO wordt per 1 augustus opgeheven. De vondst van de musical komt volgens AVRO-presentator Jacques Klöters dan ook precies op tijd. Er is namelijk nog geen nieuwe plek voor de partiturencollectie gevonden.

"De kans is groot dat de partituren bij het oud papier terechtkomen." Dat is jammer, vindt Klöters, want misschien zijn er nog wel meer 'bijzondere stukken die niet zijn ontdekt'.