Paleis Het Loo ontvangt zaterdag een nieuw portret van koning Willem-Alexander.

Kunstenaar Diederick Kraaijeveld maakte het portret van sloophout. Het paleismuseum krijgt het kunstwerk van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (GVON), laat het museum woensdag weten.

Het platte kunstwerk is 132 centimeter hoog en weegt vijftien kilo, vertelt een woordvoerder van Het Loo. Kraaijeveld maakte het portret van sloophout dat 'indirect een rol heeft gespeeld in het leven van Willem-Alexander'.

Zo gebruikte hij hout afkomstig van Willem-Alexanders middelbare school in Den Haag, zijn studentenvereniging Minerva in Leiden en het landgoed De Horsten in Wassenaar.

Eerder maakte Kraaijeveld een sloophouten portret van toenmalig koningin Beatrix. Het portret maakt deel uit van de expositie Beeld van Beatrix, die tot en met zondag in Paleis Het Loo te bezoeken is.

Langdurig bruikleen

De GVON beheert een collectie van ongeveer negenduizend schilderijen, tekeningen en andere voorwerpen. Paleis Het Loo heeft de objecten in langdurige bruikleen. Het nieuwe portret van Willem-Alexander wordt opgenomen in de GVON-collectie en is vanaf dinsdag te zien voor publiek.