Het Rijksmuseum kan nog veel meer eigen inkomsten binnenhalen en geld besparen als de politiek een handje helpt.

Directeur Wim Pijbes betoogde dat woensdag in een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden over de toekomst van de Nederlandse musea.

Volgens Pijbes is er bij particulieren veel belangstelling om geld te investeren of te beleggen in musea, maar is dat door regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bijzonder moeilijk. Hij pleit daarom voor een herstart van het 'cultureel beleggen', dat een ''onvoorstelbare kans'' biedt voor musea.

Bruiklenen

Pijbes vertelde dat hij met premier Mark Rutte al eens sprak over staatsgaranties bij kostbare bruiklenen van schilderijen. Als de overheid garant staat, scheelt dat musea enorm in verzekeringskosten. In landen als het Verenigd Koninkrijk, de VS en Frankrijk staat de overheid ook garant.

''Maak hier in vredesnaam werk van'', zei Pijbes tegen de Kamerleden. Hij verwees ook naar de Britse situatie waarin musea worden vrijgesteld van het volgrecht, een onderdeel van het auteursrecht.

Bloeiende toekomst

Met meer ruimte vanuit de overheid en minder regels kunnen musea volgens Pijbes veel meer geld verdienen en kosten besparen. ''Er ligt een bloeiende toekomst voor ons.''

Volgens Pijbes gaat het al enorm goed met de meeste Nederlandse musea. De bezoekersaantallen stijgen en 900.000 mensen hebben inmiddels een museumjaarkaart.