Een tentoonstelling van mummiekisten die op het moment in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden loopt, gaat naar het museum in het Vaticaan.

Directeur Wim Weijland zei dat woensdag in een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden. Volgens Weijland is het voor het eerst dat een Nederlandse tentoonstelling een vervolg krijgt in het Vaticaan.

Het Vaticaan en ook het Louvre zijn partner bij de huidige tentoonstelling van mummiekisten in Leiden. Het project kent een database met kennis van oude, Egyptische doodskisten. Een van de doelen is het beter restaureren van de kisten.

Op de tentoonstelling in Leiden staat een kist uit het Vaticaan, een uit het Louvre en vier sets kisten (buitenkisten, middenkisten en plankdeksels) van het Rijksmuseum van Oudheden zelf.

Houten mummiekisten

Het gezamenlijke onderzoeksproject is begonnen door de Vaticaanse Musea en richt zich op een verzameling van houten mummiekisten uit de periode 1069-945 voor Christus.

De meeste van die kisten zijn gevonden in Bab el-Gasus, een ondergrondse bergplaats in Thebe, Egypte. Eind 19e eeuw heeft de Egyptische overheid de kisten verdeeld onder 17 bevriende landen, waaronder Nederland.