Moslims hebben zondag ongeveer vijftig bijzondere voorwerpen in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden.

Dat liet het museum maandag weten. Het museum ontving onder meer Korans, gebedskleedjes en souvenirs uit Mekka. De voorwerpen krijgen een plek in de tentoonstelling die het museum voorbereidt over de hadj, de islamitische bedevaart.

De tentoonstelling Verlangen naar Mekka - de Reis van de Pelgrim gaat over de bedevaart naar Mekka. Jaarlijks nemen miljoenen mensen deel aan de hadj. Het museum toont allerlei voorwerpen en vertelt historische en actuele verhalen over de bedevaart.

Persoonlijke spullen

Vooral de persoonlijke ervaringen van mensen zijn belangrijk voor de tentoonstelling, benadrukt een woordvoerder van het museum. "Wij willen laten zien dat de hadj een actueel thema is en dat de hadj voor veel Nederlanders speciaal is." Rijksmuseum Volkenkunde hoopt zo op meer begrip tussen moslims en niet-moslims.

Voor de inzameldag heeft het museum contact opgenomen met zo veel mogelijk moslims uit Leiden en omgeving. De organisatoren gingen onder meer langs bij bakkers, slagers, supermarkten, moskeeën en voetbalclubs. "Mensen reageerden heel positief", vertelt de woordvoerder. "Ze vinden het geweldig dat een onderwerp dat hen zo na aan het hart ligt, nu een eigen tentoonstelling krijgt."

Verlangen naar Mekka - de Reis van de Pelgrim is een coproductie met The British Museum, dat eerder dit jaar een gelijksoortige tentoonstelling over de hadj had. De Leidse tentoonstelling is van 10 september tot en met 9 maart te bezoeken in het Rijksmuseum Volkenkunde.