Angola heeft de Gouden Leeuw, de belangrijkste prijs van de Biënnale in Venetië, gewonnen.

Het Afrikaanse land is dit jaar voor het eerst aanwezig op de tweejaarlijkse kunstmanifestatie in de Noord-Italiaanse stad.

Het paviljoen van Angola draagt de naam 'Luanda, encyclopedische stad' en moet een beeld scheppen van de Angolese hoofdstad Luanda. De Duits-Britse Tino Sehgal werd uitgeroepen tot beste kunstenaar van de tentoonstelling.

De Biënnale van Venetië is een toonaangevende manifestatie waar landen in nationale paviljoenen beeldende kunst tentoonstellen. Er zijn dit jaar 88 nationale paviljoens. Ook het Vaticaan en Koeweit waren voor het eerst aanwezig.

Nederland

Nederland is vertegenwoordigd met een paviljoen dat is gevuld met werken van beeldend kunstenaar Mark Manders (1958). Manders stelt in het Rietveld Paviljoen oude en nieuwe kunstwerken tentoon, waaronder een beeld van 4 meter hoog. Hij gebruikt materiaal dat niet is wat het lijkt. Zo maakt hij gebruik van een kunststof die lijkt op klei.

De Biënnale, die in 1895 voor het eerst werd gehouden, is geopend tot en met zondag 24 november. Het is de 55e keer dat de manifestatie wordt gehouden.