Tineke Schouten speelt haar hele leven voor volle zalen, maar dat ziet ze nog altijd niet als iets vanzelfsprekends. "Ik bid er nog altijd voor dat het me allemaal gegeven is."

De cabaretière zit al meer dan dertig jaar in het vak. Al vanaf het moment dat ze begon in het theater, zijn haar shows uitverkocht.

Ook haar nieuwe show Het moet niet gekker worden trekt volle zalen, maar ze moet erkennen dat het tegenwoordig moeizamer gaat dan voorheen.

"Vijf jaar geleden was een tournee voor 80 procent uitverkocht, nog voordat het moest beginnen", zegt ze in gesprek met NU.nl.

"Nu komt dat veel later op gang. Mensen beslissen pas op het laatste moment als ze willen komen. Ook zijn er nu heel af en toe shows met lege plekken in de zaal. Dan zijn de bovenste rijen op het balkon niet gevuld. Dat was ik niet gewend, het was altijd vol."

De 58-jarige Schouten voelt zich vooral verantwoordelijk voor alle mensen die bij haar in dienst zijn. "Er werken vijftien personen voor mij, een echt bedrijf. Die hebben allemaal hypotheken, dus de zaal moet goed vol zitten."

Hoogtepunten

Ter gelegenheid van het dertigjarige jubileum van Schouten komt ze met een dvd met vele hoogtepunten uit haar carrière. "Samen met mijn producent heb ik een lijst gemaakt van wat ik zou willen zien op de dvd. Uiteindelijk heeft de platenmaatschappij besloten wat er allemaal op is gekomen."

De cabaretiere kan zich goed vinden met de keuze van de sketches die gekozen zijn uit al haar shows. "Het typetje van de 06-lijn moest er natuurlijk op. En ook ben ik blij met 'kind met pop', mijn lieveling. Daarentegen mis ik wel mijn sketch als Máxima of imitaties van onder meer Twarres en Celine Dion."

Diepgang

Schouten erkent dat de dvd door de platenmaatschappij zo is samengesteld om de verkoop te stimuleren, maar de fans zullen er zeker tevreden mee zijn. Ze vindt hun mening erg belangrijk, maar kan ook verbaast zijn als haar fans iets mooi vinden terwijl ze daar niet op had gerekend.

"Ik ben niet bang voor de afkeuring van mijn fans. Ik probeer regelmatig nieuwe stijlen uit. Soms ben ik wel eens bang dat ze geen diepgang van mij pikken, maar dat valt gelukkig reuze mee."

Onderschatten

"Liedjes met een meer poëtische inslag gaan vaak de prullenbak in en ik probeer het zo eenvoudig mogelijk te maken. Maar toevallig heb ik nu een regisseur die vind dat ik het publiek onderschat. Nu zing ik het liedje Luuk, over het verdriet van een verstandelijk gehandicapt jongetje. Daar zitten ze niet op te wachten, dacht ik. Maar het blijkt aan te slaan."

Schouten zegt verder tevreden te zijn met het eindresultaat van dvd. "Het is niet niks dat je dertig jaar voor uitverkochte zalen staat. Het is een mooi document van mijn shows. Ook staan voor het eerst alle videoclips van mijn hits erop en de hoogtepunten van mijn televisieshows."

Fit

Schouten denkt ook al na over het feit dat ze over twee jaar 60 jaar wordt. "Toen ik 43 jaar was, dacht ik dat ik dit nog maximaal vijf jaar zou doen, daarna dacht ik het niet meer te kunnen. Maar ik voel me nu nog net zo fit en energiek als toen en worden mijn shows nog steeds beter. En misschien ben ik nog wel fitter dan 4 of 5 jaar geleden."

Toch vraagt ze zich wel eens af hoe lang ze het vol kan houden. "Als na een show het zweet van me drupt, denk ik wel: lukt dit straks nog wel? Momenteel voel ik me echter lekkerder na zo'n optreden dan als ik een avond visite heb gehad", zegt ze lachend.

Voorlopig denkt ze nog niet aan stoppen. "Ik teken nu graag voor nog tien jaar. Dan ben ik maar die artiest die veertig jaar lang in het theater staat. Het is nog te leuk, hoor."

De dvd 'Het beste van Tineke Schouten' ligt vanaf vrijdag 24 mei in de winkel en vanaf zaterdag 25 mei vier afleveringen Het beste van 30 jaar Tineke Schouten op SBS5 vanaf 21.40 uur