Museum Boijmans Van Beuningen ontvangt vijftien miljoen euro voor de bouw van een nieuw depot. Dat bevestigde een woordvoerder van het museum donderdag.

De filantropische stichting De Verre Bergen schenkt het bedrag onder voorwaarde dat het depot naast het museum wordt gebouwd, in het Rotterdamse Museumpark.

Zowel de gemeente Rotterdam als Museum Boijmans Van Beuningen wil dat het depot toegankelijk wordt voor publiek. Beide partijen hopen zo de zichtbaarheid van de kunst te vergroten.

De kosten van de bouw en het onderhoud van het nieuwe collectiegebouw zijn geschat op 48 miljoen euro, laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten. Een groot deel van de kosten komt voor rekening van de gemeente.

Onduidelijkheid

Over de totale hoogte van de subsidie bestaat onduidelijkheid, omdat het project zich nog in de ontwerpfase bevindt, die volgens de woordvoerder waarschijnlijk nog anderhalf jaar duurt.

In 2015 stelt Rotterdam 1,7 miljoen euro beschikbaar voor het project. Vanaf 2016 ontvangt Museum Boijmans van Beuningen jaarlijks 2,5 miljoen euro van de gemeente om het nieuwe depot te exploiteren. De gemeente draagt dit jaar een kleine tien miljoen euro bij aan het museum.

Diverse depots van Museum Boijmans Van Beuningen kampten de afgelopen jaren met wateroverlast. De collectie werd daarom in verschillende, deels externe, depots opgeslagen. Wanneer het nieuwe depot af moet zijn is nog onbekend.

Turing Toekenning 2013

]Museum Boijmans Van Beuningen heeft daarnaast de Turing Toekenning 2013 gekregen, een prijs van 450.000 euro die elke 2 jaar wordt uitgereikt aan het museum met het beste idee voor een tentoonstelling. Museumdirecteur Sjarel Ex nam de prijs in ontvangst uit handen van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold.

Boijmans wint het geldbedrag voor de tentoonstelling Brancusi, Rosso en Man Ray, die vanaf februari 2014 te bezoeken is. De expositie brengt ongeveer 90 foto's en beeldhouwwerken van de drie kunstenaars samen. De vakjury prijst deze samenstelling om zijn originaliteit. ''De werken zijn interessant en indrukwekkend. Bovendien zijn Brancusi en Rosso maar zeer beperkt in Nederland te zien'', aldus de jury van de Turing Toekenning.

De Fundatie

De prijs is een initiatief van de Turing Foundation, een goed doel dat mensen wil laten genieten van beeldende kunst die vaak alleen in het buitenland te zien is. In totaal deden 17 musea mee aan de wedstrijd. Vier plannen drongen door tot de nominatielijst. Naast het Boijmans maakten het Museum Beelden aan Zee (Den Haag), het Amsterdamse Van Gogh Museum en het Museum de Fundatie in Zwolle en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede (die samen een plan indienden) kans.