Het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam heeft in de eerste maand na de heropening ruim 300.000 bezoekers weten te trekken.

Directeur Wim Pijbes noemde dit maandag ''aantallen waar we in onze meest optimistische verwachtingen op gerekend hadden". De directeur vindt het fantastisch dat dit nu uitkomt.

Sinds de opening op 13 april liep het storm met bezoekers uit zowel binnen- als buitenland. Ongeveer de helft was Nederlands bezoek. Onderzoek toont aan dat de meeste buitenlandse bezoekers uit Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten komen.

Ruim 30.000 kinderen jonger dan 18 jaar kwamen naar het museum. In de weekenden trekt het museum meer dan 10.000 bezoekers per dag.

Drieduizend

Voor het begin van de verbouwing, 10 jaar geleden, kwamen er gemiddeld 3000 bezoekers per dag over de vloer. Volgens het museum maakt ongeveer een derde van de bezoekers gebruik van een vooraf gekocht e-ticket.

Na de heropening van het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum is het Museumplein in de hoofdstad drukker dan ooit.

Pijbes verwacht dat het museumbezoek in Amsterdam kan verdubbelen, net zoals in Parijs en Londen is gebeurd.