Het vernieuwde Rijksmuseum ligt op koers om in het eerste jaar drie miljoen bezoekers te verwelkomen. Dat is een miljoen meer dan de meest optimistische schatting.

Sinds de heropening brachten gemiddeld 8402 mensen per dag een bezoek aan het museum, bevestigde een woordvoerder donderdag.

Het daggemiddelde ligt ver boven verwachting, liet directeur Wim Pijbes weten aan NRC Handelsblad. Het gerestaureerde en gerenoveerde museum weet dat het profiteert van het toeristische hoogseizoen en de 'piek van het begin', meldde de zegsvrouw. Voor de verbouwing, in 2002, trok het museum 1,1 miljoen mensen.

Op 13 april, direct na de heropening door koningin Beatrix, bezochten twintigduizend mensen het museum gratis. De Philipsvleugel, waar tijdens de verbouwing topstukken uit de collectie te zien waren, trok dagelijks gemiddeld ongeveer drieduizend bezoekers.

Het museum kon nog niet bevestigen of het in de dertien dagen sinds de heropening al honderdduizend bezoekers heeft verwelkomd. Duidelijk is wel dat deze mijlpaal aanstaande is.

Zowel de nationale als de internationale pers is erg lovend over de vernieuwingen.