Koningin Beatrix heeft het startsein gegeven voor de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht.

Voor een vol Domplein in Utrecht stak de koningin op afstand de nieuwe verlichting aan van de Domtoren. Het is het laatste bezoek van de vorstin aan de Domstad. 

Burgemeester Aleid Wolfsen had haar kort daarvoor spontaan al bedankt voor haar betrokkenheid bij de stad en de provincie Utrecht.

Onder het publiek was ook een enkele republikein met een protestbord tegen de monarchie en verderop aanhangers, die op oranje gekleurde borden lieten weten dat de monarchie 'juist in 2013' nog relevant is.

Händel

Voorafgaand aan het verlichten van de Dom woonde de koningin met prins Willem-Alexander en prinses Máxima in de Domkerk het concert 'Perpetual Peace' bij.

Daarin werd muziek ten gehore gebracht die de vredeswens vertolkt en de werken die Georg Friedrich Händel en William Croft componeerden voor de op 11 april 1713 gesloten Vrede.

Oorlogen

De Vrede van Utrecht maakte een einde aan een aantal bloedige oorlogen in Europa. Onder andere de expansiedrift van de toenmalige Franse vorst Lodewijk de XIV zorgde voor veel onrust.

Hij wilde aanspaak maken op de Spaanse troon, nadat de Spaanse Koning Karel II kinderloos was gestorven. Ook de Rooms-Duitse keizer Leopold I claimde de troon in deze Spaanse successieoorlog.

Ook Groot-Brittannië was onder leiding van koningin Anna verwikkeld in een oorlog. De Britten vochten in Queen Anne's War eveneens tegen de Fransen, ditmaal in Noord-Amerika. De twee koloniale grootmachten streden voor heerschappij op het continent.

Gelijkwaardig

De reden dat voor Utrecht werd gekozen als onderhandelingsplaats, was omdat men in de stad de strijdende partijen op een gelijkwaardige manier kon behandelen. Op 11 april 1713 werd het eerste van een reeks verdragen ondertekend in het Utrechtse stadhuis.