De 32e editie van het Nationaal Museumweekend heeft zaterdag en zondag negenhonderdduizend bezoekers getrokken. 

Vorig jaar kwamen er nog meer dan een miljoen mensen op het weekend af, maar toen deden bijna vijfhonderd musea mee, terwijl het er dit jaar ruim 450 waren.

De initiatiefnemer, de Nederlandse Museumvereniging, kijkt trots terug op het weekend. In de grote steden trokken de deelnemende musea drie tot vier keer meer bezoekers dan in een regulier weekend, stelt de branchevereniging. In de rest van Nederland liep dat op tot wel tien keer het gebruikelijke aantal bezoekers.

Het thema van dit jaar was 'Doe een museum'. Ongeveer driekwart van de deelnemende musea vroegen een entreeprijs van een euro. Andere musea waren gratis of boden andere kortingen.

Textielmuseum

"Alle musea hebben er alles aan gedaan: jong en oud waren getuigen van bijzondere tentoonstellingen en konden meedoen aan talloze workshops, speurtochten en interactieve rondleidingen", zegt organisator Chris van Bokhorst in een verklaring. Volgens hem is het hoge bezoekersaantal te danken aan de goede weersomstandigheden en de gevarieerde programmering.

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) bezocht het Tilburgse Textielmuseum, waar ze onder meer een workshop koordvlechten bijwoonde.