De verbouwing van het Van Gogh Museum in Amsterdam is klaar. 

De afgelopen 7 maanden is de parketvloer vernieuwd, zijn de plafonds vervangen en zijn de muren opnieuw geverfd. Het gehele dak van 1500 vierkante meter is vervangen en heeft 199 nieuwe daklichtkoepels gekregen.

Ook beschikt het museum over nieuwe klimaatinstallaties en een betere isolatie. Per zaal kan het klimaat worden geregeld.

In een 160 meter diepe put onder het museum is een warmte-koude opslag geplaatst. In de zomer wordt hier warme lucht opgeslagen, die het museum in de winter kan verwarmen.

'Fris'

''Het gebouw is weer helemaal fris'', zei zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann dinsdag. De werkzaamheden zijn binnen de planning en het budget gebleven. De renovatie was nodig om aan de eisen op het gebied van brandveiligheid te voldoen. Deze maand begint het museum met het inrichten van de zalen.

Op 1 mei gaat het Van Gogh Museum, dat vorig jaar 1,6 miljoen bezoekers trok, weer open voor het publiek. Het 40-jarige museum opent dan met de tentoonstelling Van Gogh aan het werk, die aan de hand van 200 werken de ontwikkeling van de beroemde kunstschilder laat zien.

Mei

Het museum zal een uurtje eerder opengaan dan voorheen: om 9 uur. In de winter gaan de deuren wel een uur eerder dicht, om 17 uur. Vanaf mei zijn de drie musea aan het Museumplein in Amsterdam allemaal weer open.

Het Rijksmuseum heropent op 13 april na een jarenlange renovatie. Het Stedelijk Museum ging vorig jaar open na een lange verbouwing.

De topstukken van het Van Gogh Museum konden tijdelijk onderdak vinden in De Hermitage in Amsterdam. Daar zijn ze te zien tot en met 25 april, voordat ze weer worden verhuisd naar hun oorspronkelijke plek.