Grafrovers en schatzoekers in Egypte beleven sinds de revolutie in het Noord-Afrikaanse land een gouden tijd.

Grafrovers en schatzoekers in Egypte beleven sinds de revolutie in het Noord-Afrikaanse land een gouden tijd. De illegale jacht op antieke schatten floreert sinds de Arabische lente wegens het gebrek aan controle. Omwonenden van de piramides van Gizeh stellen dat er na de opstand steeds vaker mysterieuze gaten in de grond verschijnen, het werk van schatzoekers.

''Het is duidelijk dat mensen graven op zoek naar archeologische schatten. Mensen dromen ervan bij het graven goud te vinden en snel rijk te worden'', aldus archeoloog Osama al-Shimi, verantwoordelijk voor de archeologische site rond Gizeh. Het is moeilijk de rovers te stoppen omdat ze vaak bewapend zijn, vertelt de onderzoeker aan de BBC.

Kraterlandschap

Elders zijn grafrovers ook actief. Het gebied rond de gebogen piramide van de farao Sneferu bij Dahshur is veranderd in een kraterlandschap. Opslagplaatsen voor archeologische vondsten niet ver daarvandaan zijn al overvallen. Omdat de vondsten nog niet zijn gecatalogiseerd is het moeilijk vast te stellen wat de rovers hebben buitgemaakt.

Professor Kent Weeks van de Amerikaanse Universiteit in Caïro ziet ook een dramatische toename van kunstroof in de afgelopen 2 jaar. ''Sinds de revolutie en de verminderde mogelijkheden van de centrale overheid de sites te controleren, lijkt het erop dat het probleem groter is dan ooit tevoren'', aldus Weeks.

Historische context

De objecten zelf gaan meestal niet verloren, het grote gemis zit hem veel meer in het missen van de archeologische en historische context van de objecten, aldus Weeks. ''De stukken worden goed bewaard en beschermd door de dieven omdat ze er geld aan verdienen, en ook door de verzamelaars die ze in hun collectie willen hebben. Maar waar kwam het vandaan? In welke tombe is het gevonden? Welke andere objecten lagen erbij? Dit soort informatie gaat voorgoed verloren op het moment dat het object wordt gestolen.''

Chef van de politie in Luxor, Brig Hussain, erkent dat er meer illegale opgravingen zijn maar ziet verder geen probleem. ''We weten wat er aan de gang is en ik ben blij u te kunnen vertellen dat door ons werk er nergens iets gestolen is.''