De donkere en vaak sombere boerentaferelen van Vincent van Gogh maken in het Kröller-Müller Museum in Otterlo plaats voor zijn kleurrijke werken uit Zuid-Frankrijk.

Het museum sluit het eerste deel van de overzichtstentoonstelling Vincent is Back met Pasen af. Vanaf 7 april is het tweede deel te zien.

De omvangrijke Van Gogh-collectie die Helene Kröller-Müller verzamelde, is enkele jaren minder zichtbaar geweest in het museum. Nu hebben de tekeningen en schilderijen weer een prominente plek gekregen.

Het eerste deel van de overzichtstentoonstelling, Geboortegrond, ging op 24 november vorig jaar open en kon rekenen op veel belangstelling. Tot 22 september is deel 2, Land van het Licht, te zien.

Kunstaankopen

Het Kröller-Müller Museum bezit de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Het echtpaar Kröller-Müller kocht aan het begin van de vorige eeuw 91 schilderijen en 180 werken op papier van de toen nog niet zo bekende Van Gogh. Het puissant rijke paar had daarvoor een onbeperkt budget. Soms besteedde met name Helene duizenden guldens per dag aan kunstaankopen.

De nieuwe expositie Land van Licht omvat de periode 1886-1889. In die tijd schilderde Van Gogh onder meer zijn beroemde zonnebloemen en irissen. De schilder maakte in 1890 een eind aan zijn leven.