Noorwegen 'viert' dit jaar de 150e geboortedag van Edvard Munch, wereldberoemd door zijn schilderij De Schreeuw, met ontslagen in het Munch Museum in Oslo.

Voor bijna een kwart van het personeel is vanaf deze zomer niet langer plaats. Het gaat om 16 van de 71 voltijdbanen. Dat bevestigde de directeur van het museum woensdag.

De reden volgens geldschieter gemeente Oslo: het museum heeft te veel geld uitgegeven. Het Munch Museum (Munch Museet) kreeg van de Noorse hoofdstad omgerekend 11,4 miljoen euro voor het jubileumjaar, 1,62 miljoen meer dan in 2012. Desondanks verkeert de belangrijke toeristische trekpleister in financiële moeilijkheden.

De ontslagen zijn extra wrang, omdat speciale Munch-exposities in de musea in het Deense Aarhus en het Zweedse Malmö dit jaar met bezoekersrecords voor flinke inkomsten zorgen.

Bovendien praat de gemeente Oslo al jaren over nieuwe huisvesting voor het Munch Museum, maar daar is door politieke onenigheid over de kosten en de locatie tot nu toe niets van terechtgekomen.