AMSTERDAM - Peter Heerschop vond het 'best wel eng' om voor het eerst in zijn leven met een soloprogramma op de planken te staan. 

"Ik zocht een uitdaging: wat durf ik bijna niet, maar nog net wel", vertelde de cabaretier in Eva Jinek op Zondag.

De 52-jarige Heerschop, die in het verleden voorstellingen speelde met onder anderen Viggo Waas en Joep van Deudekom, toert sinds kort door het land met zijn show Gelukzoekers.

"Je moet het in je eentje doen, je bent voor alles verantwoordelijk, dat is wel even eng ja." Hoe Heerschop zich moest voorbereiden op zijn show, wist hij aanvankelijk ook niet goed. "Normaal gingen we samen repeteren. Nu heb ik aan een paar mensen gevraagd: vind je het goed als ik bij je kom eten en die voorstelling vertel?"

Vis in het water

Inmiddels voelt de cabaretier zich in zijn eentje op het podium als een vis in het water. "Al snel wordt het bijzonder, fijn ook", legde hij uit. "Het wordt een kick. Het wordt bijna verslavend, het maakt zoveel los."

Heerschop voelt zich naar eigen zeggen sterker. "Het doet wel iets met je, maar ik merk ook hoe verraderlijk het is. Je voelt je heel eventjes Batman of zoiets, maar later zit je in je eentje in de kleedkamer, Batman te zijn."