ALKMAAR - De gemeente Alkmaar is de fout ingegaan door in 2011 abrupt de stekker te trekken uit het geplande Cultuurcentrum YXIE en het daaraan gekoppelde Lucebertmuseum.

De bindendadviescommissie die zich over het bijna 2 jaar slepende conflict heeft gebogen, stelt dat de gemeente ''toerekenbaar'' is tekortgeschoten, zo werd vrijdag bekend.

De gemeente schrapte nieuwbouwproject YXIE na een machtswisseling in de Alkmaarse politiek, maar had dat nooit zomaar mogen doen, aldus de commissie.

Die heeft bepaald dat de gemeente volledig opdraait voor de kosten van het bindend advies, ruim 50.000 euro. Ook moet de gemeente alle juridische kosten van YXIE betalen en hebben de erven van Lucebert recht op bijna 600.000 euro schadevergoeding.

Dit laatste bedrag is gelijk aan een aanbod dat de gemeente Alkmaar in 2012 al deed.

Tevreden

In een korte persverklaring toont de gemeente zich vrijdag tevreden dat de commissie het destijds gedane financiële aanbod onderschrijft.

Met het eindadvies van de commissie is de zaak niet afgedaan. De Alkmaarse gemeenteraad stelde begin 2012 een enquêtecommissie in, die de gang van zaken rond YXIE onderzoekt.

Die commissie heeft achter gesloten deuren al het nodige werk verricht. De openbare verhoren beginnen eind deze maand.