AMSTERDAM - Utrecht krijgt onder de titel Limes030 een eigen 'debatplatform', met in het komende half jaar zes bijeenkomsten over politiek, actualiteit en cultuur.

De debatten zijn een initiatief van oud-GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed.

"In Utrecht zijn veel culturele evenementen, het is eigenlijk raar dat er nog geen debatplatform bestaat", zegt El Fassed tegenover NU.nl.

"In Amsterdam heb je De Balie, in Nijmegen Lux en in Rotterdam de Unie. In Utrecht is zoiets nooit duurzaam van de grond gekomen. Bizar, voor een grote, centraal gelegen stad als Utrecht, waar van alles gebeurt en het krioelt van talent."

Broedplaats

De middagen bestaan uit drie delen. Allereerst een plenair gesprek waarin bijvoorbeeld boeken worden besproken 'of andere zaken die mensen op dat moment bezighoudt', zegt El Fassed. 

Daarna volgt een debat waarin de actualiteit centraal staat, gevolgd door een pitch, bedoeld als 'broedplaats voor nieuwe ideeën', aldus El Fassed.

Zondag is de eerste bijeenkomst met onder meer D66-leider Alexander Pechtold en historicus en voormalige PvdA-lijstduwer Maarten van Rossem.

El Fassed, die Kamerlid was van juni 2010 tot september 2012, wil met zijn initiatief Utrecht ''weer op de kaart zetten als een stad waar iets gebéurt", aldus El Fassed.

De debatten zijn elke laatste zondag van de maand in de Kargadoor aan de Utrechtse Oudegracht. RTV Utrecht verzorgt een live-stream.