AMSTERDAM - Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft Karin van Gilst benoemd tot algemeen directeur.

Van Gilst, die tot nu toe werkte in de uitgeverswereld, wordt verantwoordelijk voor alle commerciële, financiële en operationele activiteiten van het museum en neemt daarmee meer taken over dan die van voormalig zakelijk directeur Patrick van Mil.

De 48-jarige bestuurder gaat werken naast Ann Goldstein, die de functie van artistiek directeur krijgt, zo maakte het museum woensdag bekend. Ze gaan samen leiding geven aan het in september heropende museum voor moderne kunst. Zakelijk leider Patrick van Mil is sinds november weg bij het museum.

Van Gilst verdiende haar sporen bij uitgevers als Wolters Kluwer en Sanoma en was directeur van Weekbladpers Tijdschriften, uitgever van bladen als Vrij Nederland en Opzij.

Ervaren manager

"Met Karin van Gilst halen we een ervaren commerciële manager in huis, met een goed gevoel voor bezoekers, medewerkers en sponsoren", zegt toezichthouder Alexander Ribbink in een verklaring. "Ze heeft veel affiniteit met moderne kunst en bovendien gevoel voor de publieke en leidende rol van het Stedelijk Museum in een veranderend cultureel klimaat."

Ook Goldstein is verheugd met de komst van Van Gilst. "Met haar grote ervaring op het gebied van management en haar oprechte liefde voor hedendaagse kunst, zal Karin een geweldige partner zijn", reageert de artistiek leidster.

Kritiek

Eerder dit jaar kreeg het museum kritiek van de Amsterdamse Kunstraad, omdat het te veel subsidie had aangevraagd bij de gemeente. Het museum moest door met een kleiner budget. Eind oktober werd bekend dat er 31 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Zestien vaste werknemers verliezen daarbij hun baan.