FONTAINEBLEAU - Een gecodeerde brief waarin de Franse keizer Napoleon pocht dat zijn Grande Armée het Kremlin gaat opblazen is zondag geveild voor 187.500 euro.

De brief, die op 20 oktober 1812 werd geschreven, gaat naar het Museum van Brieven en Manuscripten in Parijs. Van tevoren was de waarde van de brief geschat op een tiende van de uiteindelijke verkoopprijs.

Volgens experts is de gecodeerde brief uniek. Napoleon gebruikte vaak een numerieke code om te voorkomen dat de inhoud van brieven - vaak over zijn strijdplannen - kon worden achterhaald door zijn vijanden.

Uit de brief blijkt tevens dat de campagne in Rusland een zware wissel trok op Napoleon en zijn troepen. "Om 03.00 uur, op de 22e, ga ik het Kremlin opblazen", schrijft Napoleon. "Mijn cavalerie ligt aan flarden, veel paarden zijn stervende."

Essay

De gecodeerde brief maakte deel uit van een veel grotere partij die zondag werd geveild. Onder meer een essay van Napoleon over het bouwen van versterkingen in landelijke gebieden ging onder de hamer. Dit stuk bracht 375 duizend euro op.