HILVERSUM - Albert Verlinde heeft het Nationaal Theater Fonds opgericht. Dat maakte de theaterproducent zondag bekend.

Verlinde hoopt zo dat het culturele aanbod in alle gebieden in Nederland blijft bestaan, en niet alleen in de grote steden in de Randstad.

''De overheid trekt zich steeds meer terug uit de culturele sector. Daardoor dreigt het reizende gezelschap te verdwijnen en dat mogen we niet laten gebeuren'', zo legt Verlinde uit.

''Met voorstellingen door heel Nederland reizen is erg kostbaar, dus kiezen gezelschappen en producenten er steeds vaker voor om alleen nog maar in de grote steden in de Randstad te gaan staan. Dat is doodzonde. Daarom zet ik samen met vakgenoten dit fonds op om de voorstellingen in de regio te behouden en te versterken. Mensen willen óók in hun eigen stad en provincie naar het theater.''

Donaties

Het vermogen van het Nationaal Theater Fonds moet met name komen uit donaties van particulieren en bedrijven. ''Met kleine giften kun je het grote verschil al maken. Als 1000 mensen 1000 euro per jaar aan ons schenken, hebben wij al één miljoen euro in het fonds zitten. Zo kunnen we elkaar helpen. En kan iedereen blijven genieten van de grote hoeveelheid voorstellingen in de theaters'', aldus Verlinde.

Het Nationaal Theater Fonds wil zich garant stellen voor het laatste stukje financiering van de voorstelling en is dus bedoeld als ondersteuning van de financiering van de productie.

In aanmerking

Theatergezelschappen moeten uit minimaal acht personen bestaan om voor het fonds in aanmerking te komen en het moet gaan om opera, operette, concerten, musical, ballet, toneel of muziektheater.

''Het kan net dat laatste zetje zijn voor de theaterdirecteuren om de voorstelling te boeken. Vaak zie je dat gezelschappen en producenten in de onderhandelingen met de theaterdirecteuren net geld tekortkomen. Normaal gesproken gaat dan de voorstelling niet door'', zegt Verlinde.