Kröller-Müller Museum koopt hommage Van Gogh

OTTERLO - Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft het felbegeerde schilderij Vincent van de Hongaarse kunstenaar Vilmos Huszár (1884 - 1960) verworven. 

Het museum wilde deze hommage aan Vincent van Gogh al in 1993 kopen, maar had toen niet genoeg geld.

Dat heeft het museum dinsdag bekendgemaakt. Het museum kocht het werk dit voorjaar op een veiling van Christie's in Londen.

Vanaf 15 december is het kubistische doek te zien. Het schilderij toont een gestileerde zonnebloem in blauwe, rode, groene, oranje en gele vlakken. Op de nog originele lijst is de titel Vincent te lezen.

Den Haag

Huszár woonde vanaf 1906 in Den Haag. Daar leerde hij kunstcriticus Henk Bremmer kennen, die zich inzette voor Van Gogh.

Op advies van Bremmer kocht Hélène Kröller-Müller ook veel werken van Van Gogh. Bremmer was ook beschermheer van Bart van der Leck, die onder andere samen Huszár in 1917 de kunststroming De Stijl oprichtte.

Collectie

Volgens het museum past het schilderij van Huszár enerzijds goed bij de kubistische en futuristische werken in de collectie. Anderzijds sluit het werk aan bij de grote collectie van De Stijlkunstenaars die het Kröller-Müller Museum bezit.

Lees meer over:
Tip de redactie