UTRECHT - Kunstenaar Melle Smets betrekt zondagochtend een tent die hij heeft opgezet op het dak van winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht.

De kunstenaar wil in een week tijd de 'ziel' van het winkel- en kantorencomplex doorgronden.

De kunstenaar beschikt over de tent die de schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans in 1971 gebruikten, toen zij op het onbewoonde eiland Rottummerplaat verbleven.

Smets: ''In de tijd dat die spraakmakende gebeurtenis plaatshad, werd in Utrecht met man en macht aan Hoog Catharijne gebouwd. Alles moest anders, mensen kregen de ruimte om zich te ontplooien. Nu onderzoek ik wat er nog over is van de idealen uit die tijd.''

Essentie

Smets zegt dat hij ''de essentie van het bouwwerk wil doorgronden, aangezien Hoog Catharijne op dit moment helemaal op de schop gaat.''

De kampeerweek is het begin van het internationale kunstproject Call of the Mall, dat volgend jaar zomer plaats heeft in en rond het Utrechtse winkelcentrum.

Moeite

Smets heeft moeite met het opbouwen van zijn tent op het dak van het winkelcentrum.

''Ik ben de tent aan het opzetten, maar heb een probleem met de haringen. Als ik die hier in het dak sla, krijg ik namelijk een probleem met de onderburen.'' Smets bouwt daarom een vlonder om de tent vast te kunnen zetten.