AMSTERDAM - In zijn woonplaats Amsterdam is beeldend kunstenaar Hans Frisch zondagavond overleden.

Hij woonde de laatste jaren van zijn leven in een verzorgingshuis. Frisch is 71 jaar geworden. Dit heeft zijn zoon, filmregisseur Cyrus Frisch, woensdag bekendgemaakt.

Hans Frisch (1941) was een controversieel kunstenaar en veroorzaakte in 1968 grote opschudding met de 'Levende Opjekten Sjoo'. Onderdelen van deze show waren het 'Slechtste orkest ter wereld' en het 'Stotterrrzangkoor'.

Een van de 'levende opjekten' was een piramide van 50 blote meisjes met rood-wit-blauw geschilderde borsten. Talloze burgemeesters verboden de voorstelling, omdat die strijdig zou zijn met de openbare orde en de zedelijkheid.

Etce'tera

Later opende Frisch een galerie in Amsterdam onder de naam Etce’tera, waarin hij naast het werk van anderen zijn eigen schilderijen toonde die hij maakte met spuitbus en viltstift.

''Herman Brood kwam er veel over de vloer om meer te weten te komen over deze schildertechnieken waarmee Brood zo beroemd is geworden’’, zegt Cyrus Frisch. ''Een van Broods eerste exposities was in de galerie van mijn vader.''

Hans Frisch wordt maandag gecremeerd in De Nieuwe Ooster in Amsterdam.