APELDOORN - Koningin Wilhelmina staat eind deze maand centraal op een tentoonstelling in Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Met foto's, filmbeelden, kleding, schilderijen en persoonlijke bezittingen schetst het museum een beeld van de laatste levensjaren van de vorstin, die zich na haar troonsafstand in 1948 tot haar overlijden in 1962 terugtrok op het paleis.

De tentoonstelling Wilhelmina's Levensavond, de stille jaren op Het Loo wordt gehouden ter gelegenheid van het 50e sterfjaar van de vroegere koningin. Prinses Margriet opent de expositie op 27 november. Een dag later, 28 november, is het precies 50 jaar geleden dat Wilhelmina (1880-1962) overleed.

Na de troonswisseling beschouwde Wilhelmina Het Loo als haar 'thuis'. Ze betrok er enkele bescheiden kamers en verruilde het dwingende dagprogramma van regerend vorst voor een ontspannen leven.

Paarden

Tot op hoge leeftijd schilderde ze en mende ze paarden in de bosrijke omgeving van het paleis. Ook schreef ze haar religieuze pamfletten en haar boek Eenzaam maar niet alleen.

Wilhelmina's menwagentje, draagstoel en looprekje zijn enkele voorwerpen die op de tentoonstelling te zien zijn. In de Stallen staan haar witte lijkkoets en haar schilderwagen opgesteld.