AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft de olieverfschets Apollo verslaat Python uit 1850 aangekocht.

De Franse schilder Eugène Delacroix (1798-1863) die het kunstwerk maakte, was voor Vincent van Gogh een groot voorbeeld.

Het aangekochte werk diende voor Delacroix als studie voor de plafondschilderingen die hij in 1851 aanbracht in de Galerie d'Apollon in het Louvre in Parijs. Met het werk kan het museum laten zien hoe Delacroix een cruciale rol speelde in de artistieke ontwikkeling van Vincent van Gogh.

Het schilderij krijgt een prominente plek in de jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk. Deze expositie is vanaf 1 mei 2013 tot en met 13 januari 2014 in het dan gerenoveerde museum te zien.

Bewonderd

Van Gogh bewonderde de plafondschildering in het Louvre en noemt het werk in een van zijn brieven een voorbeeld voor het kleurgebruik in zijn eigen schilderij Zaaier met ondergaande zon uit 1888. Dat werk is in bezit van het Kröller-Müller Museum.

Delacroix gebruikte contrasterende kleuren zoals geel en paars naast elkaar, waardoor beide kleuren elkaar in kracht versterken. Van Gogh nam dit principe over, onder meer in Irissen (1890) en Korenveld met kraaien (1890).