ROTTERDAM - Bezoekers kunnen sinds woensdag niet meer gratis naar binnen bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Het museum heeft besloten de gratis woensdag af te schaffen, waardoor bezoekers op deze dag weer de volle entreeprijs van 12,50 euro moeten betalen.

Door de economische crisis en de bezuinigingsplannen van de gemeente Rotterdam is de gratis woensdag niet langer vol te houden. De eigen inkomsten vanuit bezoek en sponsoring lopen aanzienlijk terug. ''De omzet die het museum met de gratis woensdag misloopt is nu van groot belang om de teruglopende inkomsten en subsidies het hoofd te bieden.''

Met de maatregel bespaart het museum 100.000 euro per jaar. Kunstliefhebbers konden Museum Boijmans 6 jaar lang gratis op woensdag bezoeken. Zo'n 18 procent van de bezoekers maakte daar gebruik van.

Kort geleden heeft het museum al moeten snijden in het personeel. Op het totale personeelsbestand van 94 formatieplaatsen verdwijnen er 12. Daarnaast is het onzeker of er volgend jaar bij sponsors genoeg geld is opgehaald om tentoonstellingen door te laten gaan.