HILVERSUM - Willem Holleeder zal volgende week in het programma Nova College Tour niet zijn aandeel in de reeks liquidaties in Amsterdam opbiechten.

"Tenminste, daar ga ik niet van uit. Dan weet hij zeker dat hij nog tijdens de uitzending wordt opgepakt", zegt Carel Kuyl, programmadirecteur van de NTR. Hij is verantwoordelijk voor de uitnodiging aan de topcrimineel om gast te zijn in Nova College Tour. "We zullen hem de vraag stellen, maar hij hoeft er natuurlijk geen antwoord op te geven."

Er is grote beroering en verontwaardiging ontstaan naar aanleiding van het optreden van de Heineken-ontvoerder in het veelbekeken tv-programma van presentator Twan Huys. De 'knuffelcrimineel' wordt Holleeder genoemd.

En Nova College Tour is plotseling een podium voor het verheerlijken van de misdaad, zo luiden enkele van de verwijten. De opnamen zijn donderdag 11 oktober, de uitzending is vrijdag 12 oktober.

Wat zijn de overwegingen geweest om een crimineel die 17 jaar in de gevangenis heeft gezeten voor onder meer ontvoering (Heineken) en afpersing, een dergelijk podium te geven?
Kuyl: "We zijn niet over één nacht ijs gegaan om hem in het programma te halen. Het is geen Dalai Lama, het is geen Desmond Tutu. Maar hoe je het wendt of keert, er zijn duizenden journalistiek relevante vragen aan Holleeder te stellen. Heel journalistiek Nederland wil graag een interview met hem, hij heeft tig verzoeken van de media liggen. Natuurlijk hebben we op de redactie uitvoerige discussie gehad of we het wel moesten doen. Uiteindelijk blijkt er een brede interesse te zijn voor Holleeder als gast in ons programma. Het zal veel bekeken worden."

Spelen kijkcijfers daarbij een rol?
Kuyl: "In het geheel niet. Nova College Tour is nu al een veel bekeken programma, het bestaansrecht hangt bepaald niet af van een gast als Holleeder. Journalistiek is dit heel goed te verdedigen, het is beslist geen sensatiezucht. We hebben hem met zuivere motieven uitgenodigd. En ik ben blij dat iemand als oud-commissaris Eric Nordholt het met ons eens is. Hij wil ook weten wat Holleeder te zeggen heeft."

Hoe krijg je Holleeder trouwens in de uitzending? Welke voorwaarden stelt hij?
Kuyl: "We hebben sinds zijn vrijlating in januari contact gezocht met zijn advocaat Stijn Franken. We betalen niet voor Holleeders optreden. Er zijn vooraf geen voorwaarden gesteld. We mogen hem alles vragen en veel hangt natuurlijk af van de toon die Twan Huys kiest. Maar het wordt zeker geen lezing, hij zal hard worden ondervraagd over de levensweg die hij heeft gevolgd. En welke afslagen hij heeft genomen. Zo ben ik wel benieuwd of hij eigenlijk spijt heeft van de ontvoering van Heineken. Hij heeft zijn straffen uitgezeten, maar wordt natuurlijk nog steeds verdacht van betrokkenheid bij een aantal liquidaties. Die vragen daarover laten we niet liggen."

Is dit niet de opmaat naar volgende gasten als Volkert van der G. en Robert M.?
Kuyl: "Het is niet voor het eerst dat er Nederlandse criminelen op televisie komen. Joran van de Sloot was te gast bij Pauw & Witteman en er zijn meer voorbeelden. Het is elke keer een afweging die je moet maken. In dit geval vind ik de komst van Holleeder verdedigbaar. Maar ik begrijp de morele verontwaardiging."

Waar vinden de opnamen plaats?
Kuyl: "We zoeken nog een passende locatie. Er zijn meerdere mogelijkheden en – inderdaad – er is grote belangstelling van universiteiten en hogescholen. Een besluit hebben we nog niet genomen."

Zijn er extra beveiligingsmaatregelen nodig?
Kuyl: "Dat lijkt me niet. Holleeder loopt voor iedereen zichtbaar op straat in Amsterdam. Hij hoeft niet met een integraalhelm te verschijnen in Nova College Tour."