AMSTERDAM (ANP) - Comédienne Floor van der Wal (26) is overleden na een verkeersongeluk. Dat meldde het comedygezelschap Comedytrain zaterdag. Van der Wal was daar sinds dit jaar officieel lid van.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag op het Mercatorplein in Amsterdam-West. De comédienne werd daar geschept door een auto.

Ze overleed vrijdagavond in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Aangehouden

De bestuurder van de auto reed na het ongeluk door. De politie vond het voertuig later elders in de stad. De eigenaar, een 24-jarige man, werd diezelfde nacht aangehouden. Hij zit nog steeds vast.

Van der Wal stond de afgelopen tijd wekelijks op het podium in de thuisbasis van Comedytrain, het theatercafé Toomler in Amsterdam. Ook donderdagavond was ze daar nog te zien.

Voorstelling

Wegens het overlijden van Van der Wal ging de voorstelling van Comedytrain op vrijdagavond niet door. Datzelfde geldt voor de optredens op zaterdagavond. Volgens de website van Toomler gaat het programma op maandag wel door.

Ook cabaretiers Tim Kamps en Arjen Lubach, die met haar bevriend waren, besloten hun voorstelling Het Monica Da Silva Trio zaterdagavond in het Brabantse Asten af te gelasten. Van der Wal is ook kort te zien in een filmpje in de voorstelling.

Comedytrain en Toomler noemen Van der Wal in een verklaring ''een bijzondere comédienne’’ en zeggen dat ze ''door haar kracht en haar aanstekelijke vrolijkheid een inspiratiebron was voor alle comedians".

''Floor opende haar hart voor ons en voor haar publiek. Wij zullen haar nooit vergeten.’’

Spastisch

Van der Wal begon tijdens haar studie met optreden als comédienne. Dat ze spastisch was, hield haar daarbij niet tegen. In 2008 won ze een CAP Award in de categorie entertainment. Deze award is bedoeld voor mensen die met hun talent hun lichamelijke beperking overstijgen.