ROTTERDAM - Cabaretier Jasper van Kuijk heeft zaterdag in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam het Cameretten Festival gewonnen. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Van Kuijk won ook de publieksprijs.

De jury noemde Van Kuijks programma "t Kan nie op' een "spannend en geloofwaardig pleidooi tegen versimpeling en animatie". Dian Liesker ontving de persoonlijkheidsprijs.

Negen opkomende cabarettalenten streden de afgelopen week in het oude Luxor Theater om de prestigieuze prijzen tijdens het grootste en oudste cabaretfestival van Nederland. Ze zijn in de voorrondes gekozen uit 56 kandidaten.

De winnaars van de afgelopen drie dagen gingen door naar de finale. Hier streden ze zaterdag om de National Academic-juryprijs, de publieksprijs en de persoonlijkheidsprijs.

Tournee

De finalisten treden nog veertig avonden samen op tijdens de finalistentournee door het land. Javier Guzman verzorgde zaterdagavond een gastoptreden. Talloze gevestigde cabaretiers zijn hun carrière begonnen op het podium van het festival, onder wie Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw, Hans Liberg, Theo Maassen en Hans Teeuwen.

Cameretten begon in 1966 als lustrumactiviteit van de TU in Delft. Er zijn geen voorwaarden voor deelname. Iedereen die zich inschrijft, krijgt de mogelijkheid dertig minuten in een theater voor het publiek te spelen. Sinds 1988 is Cameretten gevestigd in het Luxor Theater in Rotterdam.