AMSTERDAM - De voorgenomen btw-verhoging van het kabinet-Rutte op kaarten voor podiumkunsten leidt tot een terugval in kaartverkoop van 13,5 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van onafhankelijk bureau APE in opdracht van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP), zo meldde VVTP-voorzitter Erwin van Lambaart zondag.

Het bureau, dat de afgelopen jaren ook voor de overheid effecten van btw-veranderingen berekende, baseert zich op economische gedragsmodellen die aantonen wat bijvoorbeeld inflatie of prijsstijgingen voor effect op bestedingen hebben.

''In combinatie met de effecten van de financiële crisis betekent dat in drie jaar tijd een terugloop van 30 procent in kaartverkoop'', rekent hij voor.

Daling 2010

Eerder meldde de VVTP al dat de kaartverkoop in 2010 met 10 procent is gedaald.

''De plannen zijn van het kabinet zijn desastreus, niet alleen voor de theaterbranche, maar ook voor andere sectoren die profiteren van het theater- en concertbezoek in Nederland.''

Als de btw-verhoging doorgaat, gaat dat bij de producenten alleen al ''vele honderden arbeidsplaatsen kosten’’, stelt Van Lambaart. ''Maar dan hebben we het nog niet over personeel in theaters, parkeergarages of restaurants.''

De VVTP, die producenten als Joop van den Ende Theaterproducties, V&V Entertainment, Mojo en Studio 100 vertegenwoordigt, heeft deze cijfers zondag doorgespeeld aan de fracties van de Tweede Kamer.

De gewone man

Ook krijgen zij de meer dan 100.000 handtekeningen aangeboden van mensen die via de website www.zegneetegendebtw.nl hebben aangegeven het protest tegen de btw-verhoging te steunen.

''Het publiek is ook boos’’, merkt Van Lambaart. ''Deze maatregel treft vooral de gewone man, niet de elite.’’

Website overbelast

Een oproep van Joop van den Ende om de actie te steunen in het programma Life4You leidde ertoe dat de website zondagavond overbelast raakte en uit de lucht ging. Een zegsman van de site meldde dat dit probleem ''binnen enkele uren'' opgelost zou moeten zijn.

De btw-verhoging betekent een extra probleem voor de kunstsector bovenop de aangekondigde korting van 200 miljoen euro op cultuursubsidies. Dit terwijl het btw-tarief op sportwedstrijden niet wordt verhoogd.

''Aan alle kanten steunt de overheid en dit kabinet ondernemers'', stelt Van Lambaart. ''Maar theatermakers wordt het totaal onmogelijk gemaakt hun werk te doen.''