AMSTERDAM - De Amsterdamse museumnacht, die zaterdagavond begon en tot in de vroege uurtjes van zondag duurde, was een groot succes. Niet eerder werkten zoveel musea mee en niet eerder was het evenement zo vroeg al uitverkocht.

Dat liet een woordvoerder van het evenement zondagochtend weten.

In totaal waren er 26.000 kaartjes verkocht, 45 musea openden 's avonds en 's nachts hun deuren. ''Met name het sprinkhanen eten in De Hortus en het optreden van de band Zwart Licht in Smart Project Space waren erg populair.

Ook 'de tien wonderen' in het Bijbels Museum trok veel bekijks. Bezoekers konden daar water in wijn veranderen, met een slang op de foto en in een plastic bal over de grachten, waardoor het leek dat ze op water liepen.''

Eerste keer

Volgens de woordvoerder kwamen veel van de bezoekers voor de eerste keer. ''We zijn veel nieuwe samenwerkingen aangegaan met jong Amsterdams talent.’’ Nieuw dit jaar was ook een jury die door de stad liep om de musea te beoordelen.

''Donderdag maken we bekend welk museum de prijs krijgt voor de beste en meest vernieuwende programmering.’’

Het is de elfde keer dat de museumnacht in de hoofdstad is gehouden. De musea hopen door het evenement vooral jongeren te interesseren voor museumbezoek.