AMSTERDAM - Het Rijksmuseum wil tijdens de Museumnacht op 6 november alle zintuigen prikkelen. Zo kunnen de bezoekers de producten die onder meer te zien zijn op zeventiende-eeuwse schilderijen voelen, proeven en ruiken.

Het kunstenaarsduo The London Police maakten een eetbare interpretatie van De Nachtwacht van Rembrandt waarvoor ze meer dan 60.000 lolly's gebruikten.

Dat heeft het Rijksmuseum donderdag bekendgemaakt.

Het Rijksmuseum wil met dit werk, dat bij de ingang van het museum wordt tentoongesteld, laten zien dat oude meesters nog steeds een inspiratiebron zijn voor moderne kunstenaars.

Lollykunst

Een bekend lollymerk exposeert sinds 2009 met zogenoemde lollykunst, waarvoor steeds verschillende kunstenaars worden uitgenodigd om ontwerpen te maken.

Om te voorkomen dat het 16 meter brede schilderij direct wordt opgelikt door de nachtelijke wachtende bezoekers, worden ook lolly's uitgedeeld.

Interactief

Daarnaast biedt het museum een interactieve geur- en smaakrondleiding door de eigen collectie. Bezoekers kunnen producten uit de zeventiende eeuw voelen en ruiken, zoals kanten stof, dierenvachten en specerijen als kaneel en kruidnagel. Ook is er een rondleiding in gebarentaal.

Zaterdagavond 6 november zijn tijdens de Museumnacht tientallen musea en instellingen open voor het publiek van 19.00 tot 02.00 uur.