AMSTERDAM - ANP-fotograaf Robin Utrecht is woensdag uitgeroepen tot winnaar van de National Geographic fotowedstrijd in de categorie mens. Hij won de prijs met een portretfoto van een huilende jongen met een traan.

Utrecht maakte de foto begin dit jaar toen hij een reportage maakte van het besnijdenisritueel binnen de Xhosa-stam in Zuid-Afrika.

''Deze opname heeft alle elementen van een fotografisch cliché in zich. Toch slaagt de fotograaf erin het beeld te verheffen tot een niet-sentimenteel, krachtig journalistiek portret dat mede door de gesloten ogen vragen oproept. Het beeld is een bewijs van betrokkenheid bij het onderwerp'', oordeelde de jury.

De Belgische natuurfotograaf Jonny Verheyden won de eerste prijs in de categorie dier, Wijnand van Till uit Utrecht werd winnaar in de categorie landschap en de Amsterdamse Annemarijne Bax won met haar luchtopname de eerste prijs in de categorie Nederland Waterland

In totaal werden 21.000 foto's ingestuurd. De prijzen werden woensdag uitgereikt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.