HILVERSUM - Tijdens de opnames van het AVRO-televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is een schilderij ontdekt van de Rotterdamse kunstenaar Joost van Geel (1631-1698), een leerling van de zeventiende-eeuwse meester Gabriël Metsu.

De vondst is de duurste ooit in het 26-jarig bestaan van het programma, liet de omroep dinsdag weten.

Het vermoeden bestond dat het schilderij van 31 bij 26 centimeter van de hand was van Metsu zelf. John Hoogsteder, deskundige op het gebied van oude meesters, concludeerde na uitvoerig onderzoek dat het werk van Joost van Geel moet zijn.

Het schilderij, met als titel Het kantwerkstertje, toont een kantklostertje in een interieur. De afgebeelde dame is van gegoede burgerij, gekleed in satijnen jurk en bontjas.

Waarde

De AVRO wil de waarde van het werk pas bekendmaken via de uitzending op 9 februari. De waarde ligt in ieder geval boven de 100.000 euro, aldus een woordvoerster van de omroep. De eigenaresse van het schilderij dacht volgens de AVRO al dat het een waardevol schilderij zou zijn.

Al een paar keer eerder zijn in het programma werken ontdekt waarvan de waarde geschat werd rond de 100.000 euro. Zo dook in 2005 een schilderij op van de Vlaamse schilder Jan van Kessel de Jonge, dat volgens de deskundigen van de AVRO minstens een ton waard was.

In 2008 werd tijdens tv-opnames een schilderijtje van Pieter Breughel de Jonge ontdekt, dat tussen de 80.000 en 100.000 euro waard was.

Vorig jaar werd een broche van de Franse edelsmid René Lalique getaxeerd op 100.000 euro. De eigenaresse verkocht het sieraad later voor 120.000 euro.