DEN HAAG – Kinderen kennen haar als Nanny McPhee of de zielige juf uit Harry Potter, volwassenen denken aan Sense en Sensibility of Love Actually. Maar de Britse actrice Emma Thompson is ook een voorvechtster van mensenrechten; en is in Nederland om die reden.

De actrice opende donderdag op het Plein in Den Haag de vrij te bezoeken tentoonstelling Journey; een openbare aanklacht tegen mensenhandel. In zeven vrachtcontainers wordt het verhaal van de Moldavische Elena (19) verteld die onder valse voorwendselen naar Groot-Brittannië werd gelokt om vervolgens jarenlang gedwongen te werken in de prostitutie.

Zaterdag zal de actrice koningin Beatrix rondleiden door de containers, NU.nl liep donderdag al met haar mee.

Ervaren

“Ik wilde dat mensen zouden ervaren hoe het is om gedwongen te worden tot prostitutie. Sinds het moment waarop ik Elena ontmoette, zocht ik naar een manier om haar verhaal te vertellen.”

De doorgewinterde actrice (51) kwam niet op het maken van een film uit, maar maakte samen met kunstenaars een expositie waarin in iedere container een apart onderdeel van haar leven wordt verteld.

“Het gaat er om dat je moet ervaren hoe het is om een prostituee te zijn. Het moet je naar de keel grijpen. Als je naar een film kijkt kan je toch, zeker als het over een heftig onderwerp gaat, opgaan in de bioscoopzaal en je ervan afsluiten. Dat kan hierbij niet.”

Menu

In één van de containers is Elena’s kamer nagebootst, met een vies bed, talloze condooms en een bord aan de muur met de prijzenlijst voor klanten. “Net zoals een menu in een restaurant”. Er hangt een penetrante geur: ‘een combinatie van zweet en urine.’

In een andere container kan je als bezoeker het beklemmende en lege gevoel ervaren wat Elena had toen ze eindelijk uit de gedwongen prostitutie wist te stappen. “Een zwart gat waar je als bezoeker letterlijk in kan lopen, met het gevoel hier nooit meer uit te kunnen stappen”, zo vertelt de actrice.

Om de hoek

Thompson ontmoette Elena tijdens haar werk voor een stichting die slachtoffers van mensenhandelaren helpt opnieuw een bestaan op te bouwen. “Een van de redenen waarom ik me heb ingezet voor dit doel, is het besef dat het uitbuiten van mensen ook bij mij om de hoek plaatsvindt en niet alleen in landen ver weg."

“Dat is ook hier in Nederland zo. Jullie land heeft legale prostitutie en je zou denken dat dit het makkelijker zou maken om mensenhandel tegen te gaan. Maar niets is minder waar, het probleem met mensenhandel is hier juist enorm."

Lucratief

"En de mensenhandel groeit ook alleen maar, want er is niemand die de handelaars stopt en ze verdienen er veel geld mee: je kan per meisje 150.000 dollar per jaar verdienen. Dat is lucratiever dan bijvoorbeeld de handel in wapens.”

Het interview met de actrice vindt plaats op het moment dat VVD-leider Mark Rutte net met zijn nieuwe kabinet op het bordes bij de koningin staat. Wanneer we het er even over hebben komt de activistische aard van Thompson naar boven.

Nieuwe kabinet

"Dat de mensenhandel nog steeds groeit komt mede door de regeringen van mijn en jouw land. Ze weigeren te luisteren naar wat de illegalen werkelijk is overkomen. En met jullie nieuwe kabinet wordt het er niet beter op."

Thompsons bijdrage in de strijd is de rondreis van haar tentoonstelling die na steden als Londen, New York en Wenen nu van 14 tot 24 oktober in Den Haag te zien is.

De actrice maakte naast de tentoonstelling ook een korte film over dit onderwerp (heftige beelden):

Emma Thompson in Den Haag