ROTTERDAM - De Kunsthal in Rotterdam opent vrijdag een tentoonstelling met foto's die fotografe Ilse Frech maakte op Curaçao en Bonaire aan de vooravond van de opheffing van de Nederlandse Antillen.

De expositie Zjeitu duurt tot en met 9 januari volgend jaar.

De Nederlandse Antillen worden op 10 oktober officieel opgeheven. Curaçao en Sint Maarten worden dan autonome eilanden, terwijl Bonaire, Sint Eustatius en Saba gemeenten van Nederland worden.

Frech verbleef voor Document-Nederland, de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad, vier maanden op Curaçao en Bonaire. Document-Nederland wordt sinds 1997 georganiseerd. Hierbij wordt een bekende fotograaf gevraagd een actueel thema in beeld vast te leggen.

Zoektocht

De ruim vijftig foto's tonen de zoektocht van Frech naar de ziel van deze eilanden aan de vooravond van de historische gebeurtenis. Ze maakte niet alleen portretten van mensen, maar ook foto's van het uitgaansleven en het landschap met daarin slavenhutten, zoutmijnen en ruïnes van plantages.

Ilse Frech (1972) werd bekend door haar portretten van jonge moslimvrouwen in Parijs. Ze won diverse prijzen en haar werk is te zien op diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland.