AMSTERDAM - Het werk van de Franse Cobra-kunstenaar Jacques Doucet (1924-1994) staat binnenkort centraal in een reizende tentoonstelling. De expositie Jacques Doucet, le Cobra français doet twee musea in Frankrijk en het Cobra Museum in Amstelveen aan.

Dat maakte een woordvoerster van die laatste instelling donderdag bekend.

De tentoonstelling bestaat uit ruim tachtig werken uit alle perioden van de loopbaan van Doucet. Het zijn niet alleen schilderijen, maar ook bijvoorbeeld collages, beelden en een tapijt.

Ze zijn afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar of in bruikleen afgestaan door particuliere verzamelaars en kunstinstellingen.

Duinkerken

De tentoonstelling begint 10 oktober in het Lieu d’Art et Action Contemporaine in het Franse Duinkerken. Van 21 mei tot en met 18 september doet hij het Cobra Museum aan. Daarna is de expositie nog te zien in het Musée des Beaux-Arts van Quimper (eveneens in Frankrijk).

Doucet ontmoette in 1947 de jonge Nederlandse schilder Corneille. Later sloot hij zich aan bij diens Cobra-beweging. Zijn werk wordt gekenmerkt door een abstract expressionisme.